Food Safety Seminar
Learn about the latest food safety information online
◯ 10/18 "Importance of environmental microbial management in food manufacturing"
~ Salmonella and Listeria
Overview of the Food Safety Modernization Act (FSMA) and FDA inspection response
The latest trends in food safety and future trends
◯ Explanation of key points for working on HACCP
What is IPM (Insect Control and Comprehensive Management) for Food Factories ?
◯ Food labeling explanation with case studies
Seminar "Latest trends and future trends in food safety"
Starting in 2021, food businesses will be required to implement hygiene management in accordance with HACCP.
On the other hand, the United States, which proposed HACCP, enacted HARPC (HACCP) into law in 2011.
We hope to explain the latest trends in food safety, including the establishment of the HACCP system, and to help you grasp future trends in food safety.
◯ Contents
・The current situation surrounding HACCP in Japan ・What is GFSI, the international industry group for food safety? ・The latest trends in the United States ・HARPC (Hardware Access Control System), known as the next generation of HACCP
・Future food hygiene management framework
To apply, please click on the date you would like
・November 18, 2024 16:00-17:00
・December 23, 2024 16:00-17:00
・January 28, 2025 16:00-17:00
・February 26, 2025 16:00-17:00
・April 23, 2025 16:00-17:00
◯ Course fee: 3,600 yen (tax included)
* PDF materials will be distributed in advance.
*Applications accepted until the day before
※ Please cover the bank transfer fee .
*Our center is a tax-exempt business under the invoice system, so we do not issue invoice receipts.
*We do not accept applications from other businesses, such as consultants or educational and training institutions.
If you make a mistake in your application or transfer, we will refund the amount minus the transfer fee.
セミナー 「HACCP 取組むためのポイント解説」
HACCPとは、食品の製造において安全性を確保するための国際的に認められた管理手法です。
2020年のHACCP制度化の背景とそれに準拠した内容です。
◯ 内 容
・HACCPによる衛生管理
・HACCPを取り巻く状況
・食品衛生のハザード(危害要因)
・HACCP取組むための準備(一般衛生管理プログラム)
・HACCP 構築手順
・HACCP 運用に困ったら
◯ お申込は御希望の日程をクリックしてください
◯ 受講料:4,800円(税込)
※PDF資料を事前に配布致します
*Applications accepted until the day before
※ Please cover the bank transfer fee .
*Our center is a tax-exempt business under the invoice system, so we do not issue invoice receipts.
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セミナー 「食品安全強化法FSMAおよびFDA査察対応の概要」
食品の輸入において米国は世界最大規模の市場です。
日本からもさまざまな品目が輸出されており、政府も積極的に支援しています。
しかし、FDAに関する規制がさまざまにあり、難しさを感じる方もいらっしゃると思います。
食品安全強化法FSMAおよびFDA査察対応のポイント解説します。
◯ 内 容
・食品安全強化法(FSMA)とは
・食品安全強化法FSMAにもとづくFDA査察
・食品安全強化法103条(PCHF)
・食品安全計画の概要
・HARPC(次世代型HACCP)の概要
・予防管理適格者 PCQI
◯ お申込は御希望の日程をクリックしてください
◯ 受講料:4,800円(税込)
※PDF資料を事前に配布致します。
*Applications accepted until the day before
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セミナー 「食品工場の虫対策・総合的管理IPMとは」
現在、IPMと称して防虫の事業者が数多くいます。しかし、殺虫剤散布がメインの手段となっているのも事実です。
(IPM:Integrated Pest Managementの略、「総合的有害生物管理」の意味)
IPM(総合的有害生物管理)に必要な要素を、画像を用いてわかりやすくお話します。
◯ 内 容
1.食品製造における有害生物によるクレームの実例紹介
2.関連する法令やガイドライン
3.食品工場で問題となる病害虫の特性と対策
・写真の画像を見て、虫の種類がわかるようになる
・食品の製造現場の写真を見て、どこにどんな虫が生息するかわかるようになる
3-1)食品工場に隠れて存在する「内部発生虫」
(シバンムシ、コクヌストモドキ、チャタテムシ、メイガ、チョウバエ、チャバネゴキブリなど)
3-2)食品工場で悩まれる「飛来害虫」
(ヨコバイ、ユスリカ、キノコバエなど)
セミナー終了後、個別相談をお受けします。
◯ お申込は御希望の日程をクリックしてください
◯ 受講料:4,800円(税込)
※PDF資料を事前に配布致します
◯ 講 師:佐藤俊氏
(LRQAサステナビリティ株式会社 食品安全コンサルタント)
(レイズシールド コンサルティングマネージャー )
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セミナー 「事例で学ぶ食品表示解説」
食品表示法について新しい情報を中心にわかりやすく解説します。
概要の説明に加えて、実際のラベルの修正ポイントの解説により理解を深めることができます。
◯ 内 容
・食品表示法の概要
・食品表示の作成に必要な情報源
・一般消費者向け加工食品とは
・原材料・添加物表示
・複合原材料
・アレルゲン表示
・原料原産地表示
・実例に学ぶ間違い表示 など
セミナー終了後、個別相談をお受けします。
◯ お申込は御希望の日程をクリックしてください
◯ 受講料:4,800円(税込)
※PDF資料を事前に配布致します
◯ 講 師:中田真奈美氏
(LRQAサステナビリティ株式会社 食品安全コンサルタント)
(ナカミ創造研究所 代表)
*Applications accepted until the day before
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*We do not accept applications from other businesses, such as consultants or educational and training institutions.
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